Inloggen Account aanvragen
De afbakening van maritieme zones dient in overeenstemming te zijn met de relevante bepalingen van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee.
Het Verdrag onderscheidt vier maritieme zones:
Staten genieten bepaalde rechten en bevoegdheden in de verschillende zones. De wateren buiten deze zones behoren tot de volle zee, die niet kan worden onderwerpen aan de soevereiniteit van staten.
De zeegrenzen op de Noordzee zijn vastgelegd in verdragen met België, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast liggen op de Noordzee zones zoals het continentaal plat (de zeebode m) en de zones uit het Europese gemeenschappelijke visserijbeleid.
De zeegrens met België is vastgelegd in twee verdragen: een voor de territoriale zee en een voor het continentaal plat (de zeebodem). De afbakening van het continentaal plat geldt ook als afbakening van de Exclusieve Economische Zone (Verdrag Montego Bay) als een van de landen besluit een dergelijke zone in te stellen.
De zeegrens met Duitsland is ook vastgelegd in twee verdragen: een voor het continentaal plat nabij de kust, en een voor begrenzing van het continentaal plat verder onder de Noordzee.
Nederland en Duitsland zijn het nog niet eens over de grens van de territoriale zee nabij de monding van de Eems. Wel bestaat er een verdrag waarin afspraken staan over samenwerking: het Eems-Dollardverdrag. Bij dit verdrag hoort een Aanvullende overeenkomst. In de Aanvullende overeenkomst staan alleen afspraken over opsporen en winnen van aardolie en aardgas. De grenzen van het Verdrag en de Aanvullende Overeenkomst komen niet met elkaar overeen.
De zeegrens met het Verenigd Koninkrijk is geregeld in een verdrag dat de begrenzing regelt tussen Nederland, Noord-Ierland en Groot-Brittannië en de tussen deze landen gelegen continentale plat onder de Noordzee. Het verdrag is twee keer gewijzigd vanwege aansluiting op de grenzen met Duitsland en België.
In de Caribische Zee grenst het Koninkrijk der Nederlanden aan diverse andere landen. Ook tussen de landen binnen het Koninkrijk zijn de grenzen van maritieme zones vastgelegd.
De grenzen tussen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland zijn per wet geregeld. Tussen Saba en Sint Eustatius bestaat alleen verdeling van de territoriale zee van deze eilanden van Caribisch Nederland.
Het Koninkrijk heeft zeegrenzen met diverse andere landen in het Caribisch gebied:
Een deel van deze grenzen is vastgelegd in verdragen, maar niet alle zeegrenzen in het Caribisch gebied zijn officieel vastgelegd.
De zeegrens met Frankrijk is in een verdrag vastgelegd. Het gaat om een grens aan de west- en aan de oostzijde van het eiland Sint Maarten (NL) / Saint Martin (FR). De oostelijke grens is ook de grens met het Franse Saint Barthélemy.
De zeegrens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela ligt vast in een verdrag. Deze grens bestaat uit 4 sectoren:
De zeegrenzen van het Koninkrijk der Nederlanden met de volgende landen in de Caribische Zee zijn niet officieel vastgelegd: